It's Painting Today: Jon Arne Mogstad

lørdag, June 16, 2018 - 12:00 to søndag, August 12, 2018 - 17:00

It's Painting Today (just like any other day) is a survey of works by former KiT professor, Jon Arne Mogstad. The exhibition is curated by Jeremy Welsh, who has been a close colleague of Mogstad since the early nineties. As well as teaching together at the art academies in Trondheim and Bergen they have frequently collaborated on exhibitions, installations and public art commissions.

It’s Painting Today (just like any other day)

En utstilling med billedkunstneren Jon Arne Mogstad.

Det males I dag, og i dag handler det om maleri. Og mer. Jon Arne Mogstad har nylig gått av som professor i maleri ved Kunstakademiet i Trondheim, og utstillingen er både en oppsummering av hans kunstnerskap så langt og en hyllest til hans mange år som veileder for nye generasjoner kunstnere.

Maleri er kjernen i Mogstads praksis, men han er ingen ensporet kunstner. Som nyutdannet maler fra Statens Kunstakademi tidlig 80 tallet ble han medlem i kunstnergruppen Lambretta, hvis intensjonen ble å sprenge alle mulige grenser for kunstpraksis. Installasjon, performance og video var en del av miksen for en praksis vi vil i dag beskrive som maleri i det utvidet feltet. Etter noen år med intense eksperimentering i Lambretta gruppen, begynte Mogstad å fokusere på egen maleripraksis og stilte ut regelmessig på Oslo galleriet Galleri K. Tidlig 90 tallet begynte han å undervise på KiT, og i perioden 2004 - 2011 var han maleriprofessor på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, før han vendte tilbake til Trondheim og KiT som både instituttleder og professor.

Fra 2004 til 2011 deltok Jon Arne Mogstad i samarbeidsprosjektet LMW (Lossius, Mogstad, Welsh) med en serie installasjoner som kombinerte maleri med video, digitalbilder og elektronisk lyd. Prosjektene fant sted i ulike arenaer, fra Quartfestivalen, Kristiansand til KODE, Bergen Kunstmuseum. Under samme perioden produserte Mogstad og Welsh to større utsmykningsprosjekter i samarbeid, for Halden Fengsel og Postens Østlandsterminal, Lørenskog. Utsmkyninger og kunstprosjekt for offentlig rom har lenge vært en viktig del av Jon Arne Mogstads praksis og han har gjennomført stor og mellomstore prosjekter på blant annet Telenor Fornebu, Orkdal VGS og St. Olavshospital, Trondheim.

Selv om at han har krysset mange mediegrenser som kunstner, er maleri allikevel sentral og alltid tilstede for Mogstad. Men han er også ingen “rene” maler - han har bestandig utforsket nye muligheter og materialer, nye kombinasjoner av materialer og har vært uredd i hans blanding av figurasjon og abstraksjon. Siden 2013 har han utforsket tekstilfarge på lerret, noe som har resultert i bilder som er mildt sagt eksplosive i fargebruk og energi. En blanding av tilfelligheter i måten de flytende fargene sprer seg på lerretet og presisjon i overmaling med tynne lag hvit har skapt noen av Mogstad’s aller mest poetiske bilder, i serien “Veils” fra 2017.

Med hovedvekt på malerier fra den 21. århundre, skal utstillingen kartlegge ulike tendenser i Jon Arne Mogstads kunstnerskap fra 80 tallet til idag - og samtidig peke framover for en kunstner som har aldri sluttet å eksperimentere og utforske. Dagens kunstdiskusjon er ofte preget av begrepet “artistic research”, noe som kan bety mye forskjellig. Men for Mogstad den sentral “research question” har bestandig vært; Hva maleri er, hva maleri har vært og hva maleri kan bli. Ingen dum spørsmål i en samtidskunstverden hvor maleri er med jevn mellomrom erklart død, men kommer stadig tilbake med fornyet energi og relevans.

Postadresse:
Kunstakademiet i Trondheim
Norwegian University of Technology and Science (NTNU)
N-7491 Trondheim

Visiting address:
Innherredsveien 7 (Industribygget)
Trondheim
Map

Contact form
adm [at] kit.ntnu.no
Tel. +47 73 59 79 00
Fax. +47 73 59 79 20